John Hron och politiskt motiverade brott

Det borde i min mening utredas om politiskt motiverade brott ska ha en särställning i straffrätten. Dels borde det för våldsbrotten införas särskilda brottsrubriceringar, såsom ”politiskt motiverat mord”, dels borde det bestraffas hårdare. Politiskt motiverade brott borde aldrig preskriberas, och belastningsregistret aldrig gallras.

Anledningen: ”Veckans brott” om mordet på John Hron, ett 20 år gammalt mord på en 14-åring som vägrade säga att ”nazism är bra”, och därför misshandlades till döds av nazisterna. Misshandeln varade i flera timmar. Den formella dödsorsaken fastställdes till drunkning, men under alla omständigheter hade John Hron avlidit. Nazisterna hade nämligen sparkat in hela baksidan av skallbenet så att hjärnan rann ut.

Det som gör det här mordet så extra vidrigt är att det är politiskt motiverat. Inte så att det var två jämbördiga motståndare, extremister på var sitt håll, som ”skulle göra upp”, utan anti-demokratiska våldsmän som ville sprida sitt budskap med besinningslöst våld.