Krig i Europa?

Ryssland har i princip invaderat Ukraina. Minst 6000 ryska soldater finns enligt uppgift på Krim, för Ryssland strategiskt viktigt. På halvön har ryssarna sin Svartahavsflotta och har så haft sedan Sovjeteran. Troligen är det därför vi ser den aggressivitet som vi ser i det ryska agerandet.

Det finns dock fler orsaker. Ukraina som land tillsammans med Vitryssland är säkerhetspolitiskt viktiga för Ryssland. De är en buffer mot resten av Europa. Men det finns också historiska starka band mellan Moskva och Kiev. Det är de rysktalande folkens kärnland. Kievstaten var den första östslaviska statsbildningen på 800-talet och först senare flyttades den ledande makten till Moskvastaten. Ukrainska och ryska är också mycket lika som språk, under Sovjettiden gjordes ingen större skillnad, utan ukrainska sågs bara som en bond-ryska som talades i Syd.

Putin har tidigare romantiserat Sovjeteran och har under sina 14 år vid makten, som president och som premiärminister, velat bygga upp ett ny stark rysk stat. Centralisering inom landet och en ständigt pågående maktöverföring till presidentposten, bär tecken på att Putin vill bygga ett Stor-Ryssland som ska sätta på sig Sovjetunionens gamla kostym.

När Ukraina genomförde sin oranga revolution för tio år sedan, såg Putin att Kiev höll på att glida honom ur händerna. Ett Ukraina som närmar sig EU eller – gud förbjude – blir medlemmar i Unionen, skulle beröva Ryssland en geopolitisk buffert. Då, för tio år sedan, var dock Putin inte lika stark ledare på hemmaplan, den ryska militären var inte rustad på det sätt den är idag, varför vi inte såg någon kraftfullare reaktion än vad vi gjorde. Nu är situationen en annan. Putin är en president med absolut makt, han kontrollerar Duman och han har ägnat de senaste decenniet till att rusta upp den tidigare stukade ryska militären. Nu var han redo att visa Ukraina att man inte lämnar den post-sovjetiska ryska sfären hur som helst. Och om man gör det så får man inte med sig Krim och man får inte med sig de övriga ryskdominerade delarna i öst. De stannar hos Putin.